Vodice

Horvátországi nyaralásunk központja Vodice volt. Habár szép a horvát tengerpart, nekem eddig nem vált valódi szerelemmé, a családban viszont már igény volt egy tengerpartos nyaralásra a tavalyi pár nap után, így adott volt a közelsége miatt.

A választás pusztán financiális volt, ide találtam ár-érték arányban számunkra megfelelő helyet, a többivel meg úgy voltam, majd csak összerakunk egy jó kis nyaralást. Az árakról és az alaptervről itt írtam.

A várost a környék központjának is tartják, ahol nagy éjszakai élet van. Erről nem igazán tudok nyilatkozni, mert a június közepe erősen előszezon volt, a strandokon a legtöbb büfé még zárva volt, néhány helyen épp a takarítást kezdték el, játszóteret építettek és az ott lévő 7 nap alatt alakították ki a babaöbölt is.

Az idő csodás volt, néha már-már túl meleg is, bár ennek a fő oka inkább az volt, hogy a hideg tavasz után 15-20 fokos differencia várt minket, ráadásul hőérzetre még többnek tűnt, sokszor szinte perzselte a bőrünket a nap, éppen ezért a programjaink is sokkal lazábbak voltak, általában délelőttre kisebb programot terveztünk, majd szieszta az apartmanban és délután pedig minden nap strandoltunk. A szállás nem parti volt, így minden nap mást próbáltunk ki.

A nagy kikötő körül van a város magja, ami zömében éttermeket, butikokat, fagyizókat jelent. A város elég nagy, a Horvátországban jellemző kisebb/nagyobb multik megtalálhatóak (a többi pedig Zadarban és Sibenikben), nagyjából hasonló áron lehet vásárolni, mint itthon. Pékségből rengeteg van és fagyizóból is (bár ebből mi csak pocsékokat fogtunk ki és ráadásul az egyik után nem csak a nyelvük lett színes (éljen a “gyümölcstartam”, de a kicsi tiszta pöttyös lett, ami azóta sem fordult elő). A piac szerintem drága volt. Pár büfé képet hozok, hogy lássátok milyen árakkal kalkulálhattok, ha a parton esztek. Az éttermekben ennél magasabb a szórás.

Abszolút előnye a városnak, hogy nagyon jó helyen helyezkedik el, egy órányi útra akár 2-3 hétre való programot is össze lehet szedni. Mi most csak néhányat próbáltunk, nem is feltétlen fontossági sorrendben, hanem inkább az időjárásra és a gyerekek korára figyelve.

A városban három játszóteret találtunk, kettőt viszonylag közel egymáshoz (az Ul. Ljudevita Gaja melletti strand részen, egyet pedig az Ul. Ive Čaće folytatásában a parttól távolodva. Egy-két kisebb játékelem itt-ott felbukkant, de nem különösebben gyerekbarát a város. A parti játszóterek közelében pici vidámpark is van.

Reggelente többször lesétáltam a kicsivel a parthoz, hogy a többiek még tudjanak aludni. Figyelnek a tisztaságra, a parkokban is mindig dolgoztak, locsoltak, kapáltak.

Több strandot is kipróbáltunk:
– Van egy kis félsziget-szerű rész a Hotel Punta környékén. Itt található a homokos, feltöltött strand. Hátránya, hogy körülötte beton napozók vannak mindenfelé és viszonylag zártabb, ami gyerekek szempontjából segítség, vízminőség szempontjából már kevésbé
– A nagy kikötőtől jobbra sétálva apró kavicsos, de viszonylag gyorsan mélyülő part van és ha jól emlékszem, ez kutyás strand is volt
– Az Olimpia Plaza város felőli oldalán ottlétünk utolsó napjára készült el a babapancsoló, ami egy mesterségesen feltöltött zártabb tengervizes gyerek-pancsoló. Ide a reggeli órákban nem süt a nap. A szálloda előtt és Srima felé nyugágyas, hotel szolgáltatásokkal igénybe vehető fizetős szakasz van, bár pár törülközőt láttunk. Part szempontjából ugyanúgy apró kavicsos és viszonylag gyorsabban mélyülő rész ez is.
– Srimára is átmentünk. Itt végig ki lehet fogni árnyékos részt, de a part errefelé is apró kavicsos, néhol köves és egész gyorsan mélyül. Állítólag a legvégén van egy sekélyebb rész, mi autóval arra fordultunk, de semmi árnyékot nem láttunk, így ki is esett a tesztelésből.

Pici gyerekekkel vannak ennél ideálisabb szakaszok is az Adrián, de nagyobbakkal már jó lehet. A legtöbb helyen találtam apró csigákat, kagylókat. A hotel előtti strandot leszámítva sehol sem láttunk mosdót és zuhanyzót. A parkolást még előszezonban nagyjából meg tudtuk oldani, de főszezonban biztos, hogy kevés lehet, az áruk 7-10 kn között mozgott óránként.

Ha ide jöttök arra azért figyeljetek, hogy a városban viszonylag nagy távolságok vannak, szerencsés, ha van a szállásnak parkolója, mert egyébként drága és hosszadalmas mulatság lehet a parkolás és ha főleg strandolni jöttök, akkor inkább parthoz közelit válasszatok. Mindenképp hozzatok vízicipőt. Autópályán könnyen megközelíthető a város. Tényleg rengeteg szép hely van a környéken, így adott a felfedezés lehetősége.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.