Primosten és Rogoznica

Az eredeti terv szerint ezen a napon lementünk volna egészen Trigor-ig, de a part menti úton annyira lassan lehetett haladni, hogy végül Rogoznicát választottuk ki, mint legtávolabbi úti célt aznap. A 45 km-es út majd’ 2 óra volt és még igazi szezon sem volt, lényegileg alig lehet valahol is gyorsabban menni, mint 60 km/h és még ezen is lassítanak a települések.

ROGOZNICA

Dalmácia szívének is nevezik, mert a desztináció közepén helyezkedik el. Rogoznicában sokkal alaposabb városnézést terveztünk… Strandolással kezdtük, a Sárkányszem-tó környékén álltunk meg. A part mellett végig parkoló, árnyék itt sem volt, viszont rengeteg az apartman, ha valaki vízparti szállást keres, itt jó eséllyel találhat. A víz nem különösebben sekély, de a kicsiknek is volt egy kis rész, ahol szabadon játszhattak, a part apró kvaicsos.

A SÁRKÁNYSZEM-tavat (Zmajevo oko) a Marina Resorton keresztül lehet megközelíteni. A sorompón áthaladva a jobb kéz felől lévő parkoló feletti földúton kell továbbhaladni. A sorompótól 2-3 percnyi sétára van csupán. Itthon láttam már csak, hogy megkerülve a tavat egy erdei úton, a városra gyönyörű kilátást nyújt a csúcs. A tóban lehetőség van fürdeni, van kialakított kimászási lehetőség is, de kizárólag biztos úszástudással, mert a tó 15 méter mély, vize sós víz. A tengervíz a porózus mészkősziklákon és repedéseken át jut a tóba.

A tóhoz egy legenda kapcsolódik, ami szerint Rogoznicát egykoron egy félelmetes sárkány védte az ellenségektől, köszönetül a falusiak minden évben kiválasztották a legszebb lányt, akit a sárkánynak adtak menyasszonyul. Egy nap megjelent egy ifjú, Aristoles, aki beleszeretett abba a lányba, akit másnap a félelmetes sárkány menyasszonyának szántak. Az ifjú halálos küzdelemre hívta a sárkányt és megölte. A sárkány haláltusája során a karmaival kivájta a saját szemeit. Az egyik szemét egészen Mljetig hajította, a másik pedig a lába elé esett, és kővé vált. A kő belesüllyedt a sziklába, és a helyén tó keletkezett, amelyet ezért Sárkányszemnek neveznek. A legenda szerint, ha egy szerelmespár együtt megfürdik a Sárkányszem-tóban, akkor hűségesek lesznek egymáshoz egészen életük végéig, a házasságukat örök szeretet és egészséges gyermekek áldják meg. (Forrás: Rogoznicai Idegenforgalmi Közösség)

Az óváros egy kis szigeten található, amit egy hídon lehet megközelíteni. Rögtön a hídon áttérve bal kéz felől egy szabadtéri akvárium található, amit sajnos mi pont karbantartás közben láthattunk, ez lett volna az első megálló, így viszont továbbmentünk a sziget belsejébe, elhaladva az óváros kőházai mellett. A terv az lett volna, hogy a levendula labirintus mellett piknikezünk. Ezt viszont sehogy sem találtuk és addig-addig kanyarogtunk, míg a kicsi elaludt. Végül elengedtük ezt a helyet, majd egyszer máskor felfedezzük.

PRIMOSTEN

Visszafelé, még a település előtt található az Lorettova djevica (Our Lady of Loreto Statue) szobor. Külterületen található, egy földútra kell a főútról lekanyarodni. Figyeljetek, mert csak a dél felé vezető útról lehet elfordulni, a másik irányból záróvonal van. A kegyhelyet nem jelzi tábla. Lejjebb van egy nagyobb placc, sokan itt hagyták az autót és a maradék kb 1 km-t gyalog tették meg. Az út végig járható autóval, néhol föld út, máshol poros beton út, de tényleg meredek egy részen és csak 1 autónak van hely, aki ezeket az izgalmakat nem bírja, inkább hagyja lent az autót. A Loretói Szűz csodálatos helyen található, gyönyörű a panoráma körbe. A nagyon erős déli nap nem kedvezett a fotóknak, de tényleg nagyon szép hely.

Primosten városában álltunk meg ezután. A part mellett lévő parkolók zöme helyiek számára foglalt. Itt is egy kis szigeten található az óváros. A Szent-György templomhoz sétáltunk fel és körbejártuk a település régi részét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.