Szentgáli tiszafás – Majer Antal kilátó

Sokszor terveztük, de csak most jutottunk el a Tiszafásba, pedig Veszprémtől csupán 10 kilométerre található Ajka irányában. Mi Bánd felől közelítettük meg, de Szentgál és Márkó felől is lehetséges. A Tiszafás kerítéssel körbe van kerítve védettsége miatt, 3 kapun keresztül lehet bejutni.

Autóval Bánd irányából a Tanya utca végéig tudtok menni, innen a bejárat csak pár méter. Az utolsó 1 km közepes minőségű földút vagy pedig a bándi parkolóban tudjátok az autót hagyni (játszótér vagy vár felirattal jelölve).

A tiszafáson (vegyes erdőtársulás, bőven van bükk is közte és még sok egyéb fafaj) keresztül vezet fel a hegycsúcsra az út. Ha ezt az irányt választjátok, számoljatok vele, hogy sok a lépcső (közepes edzettséggel masszív izomlázunk volt másnap), a fokok a legtöbb helyen rendben vannak, de nem mindenhol és néhol magasak is, egy rövidebb szakaszon pedig nem túl jó minőségű a csapás, legyen rendes cipőtök és hurci gyerekkel csak nagyon gyakorlott és edzett szülők vágjanak neki. Az út maga nem hosszú a csúcsig, 1,5-2 km-nél nem lehetett több egy irányban, de 210 méter a szintkülönbség + a kilátó majd’ 20 méter magas kilátószintje. Ezért viszont a kilátás gyönyörű, a Bakony vonulatai teljességükben és még a Balaton is látható, egyszer mindenképpen érdemes meglátogatni.

Az út során volt 1-2 kihelyezett információs tábla és egy esőbeálló. A turistaút nem bonyolult, egyetlen elágazás található csupán a hegytető közelében, akiknek az erdőben való tájékozódás a hátráltató tényező, itt válasszák a háromszöggel jelölt utat a végén és nem fognak eltévedni.

Magyarországon itt fordul elő legnagyobb egyedszámban a tiszafa, melynek fája a legkeményebb fák közé tartozik, azonban nagyon lassan növekszik. Száma jelentősen csökkent az elmúlt években. Vigyázzatok, mert a termése emberek számára mérgező.

Nekünk a kicsinek tartott motiváló beszéddel (némi könyörgéssel, hogy jöjjön a saját lábán) bő 2 óra alatt tértünk vissza a bejárathoz.

Bővebb infók a tiszafásról itt. Tervezésnél azzal számoljatok, hogy a környékhez képest Bánd mikroklímája kicsit hűvösebb és nyirkosabb. Ha pedig hosszabb programot terveznétek, akkor ajánljuk még a bándi Esseg-várat és az alatta található játszóteret is, kicsiknek és nagyoknak is juthat pluszban élmény.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.